bongerd groote veen
Bongerd Groote Veen
Appelzaagwesp
(Hoplocampa testudinea.)
volwassen insect, ongeveer 6 mm. lang.

Tegelijk met het begin van de bloei, eind april begin mei, worden er door de, geelrode en op vliegen gelijkende zaagwespen eieren gelegd in het prille vruchtbeginsel vlak onder de kelk, ter hoogte van de bloembodem. De zaagwespen oriënteren zich op de witte kleur van de bloemen.

De plaats is te herkennen aan een bruin stipje in het vruchtbeginsel, veroorzaakt door de zaagvormig legboor. Twee à drie weken later, tegen het einde van de bloei, komen de larven uit het gelegde ei en vreet vlak onder de opperhuid van het jonge vruchtje een gang Later is dit bij de volwassen vrucht duidelijk te zien als de z.g. zaagwespslinger.

De plaats is te herkennen aan een bruin stipje in het vruchtbeginsel,

Na enkele dagen gaat de larve overlopen naar een tweede vrucht en boort een gang tot aan het klokhuis. Ook de andere vruchten van de cluster kunnen worden aangeboord. De gang wordt ook gebruikt om hun uitwerpselen te kunnen lozen. Een larve kan zo 3 à 5 vruchten aantasten.

Hoewel er overeenkomst is met de echte wormstekigheid zijn er ook duidelijk verschillen. Vreterij door de Appelzaagwesp treedt vroeger op, de holte door het uitvreten van het klokhuis ontstaan, is bij de Appelzaagwesp groter. De uitwerpselen bij de Appelzaagwesp vormen een vochtige massa, bij de Carpocapsa is dit meer droog en korrelig. Kenmerkend is de eigenaardige wantsengeur die de Appelzaagwesp eigen is.

vochtige poep en boorsel, maand juni. Voortplanten:
De wesp overwintert (sommige zaagwespen leven daar 2 jaar) als pop in de grond onder de appelbomen. In het voorjaar, ongeveer tijdens de bloei van de appel, komen de wespen uit. Ze leven één of enkele weken. De larven verblijven in de vrucht.

Aangeboorde vruchten vallen af en de rups kruipt in de grond en spint zich in om zich rond half april te verpoppen tot appelzaagwesp.

Bestrijding:
Appelzaagwesp treedt minder schadelijk op, dus alleen bestrijden wanneer vorig oogst de zaagwesp actief is geweest. Of dertig stuks op de kruisvallen zijn geteld en wanneer er 3% is aangestoken tijdens de nabloei.
Geen insecticiden tijdens de bloei!

Bestrijding in de particuliere boomgaard.

  1. De zaagwespen kunnen worden weggevangen met behulp van zinkwitlijmplankjes die in de buurt van veel bloesem worden opgehangen. Het zinkwit kleur heeft een lokkende werking op de wespen en blijven aan het plankje kleven.

  2. Aangetaste en afgevallen vruchten verwijderen en vernietigen. Men voorkomt hiermee dat de plaag zich uitbreidt. De larven kunnen ook overlopen naar de nog gezonde vruchten.
een witte kruisval, merk Rebell.
volwassen larve in een doorgesneden vrucht.
Eitje van de vlieg
larve in de maand mei.
Perenzaagwesp
Pruimenzaagwesp
Eitje leggende appelzaagwesp
zaagwespringen

Preventie:
In het voorjaar tijdens de bloei controle op bruine eierstipjes vlak onder de kelk. Controle door klopmonster. Men legt een kleed onder de tak (het z.g. klopzeil) daarna klopt men op de tak.
Veel van de insecten, rupsen e.d. zullen dan uit de boom vallen op het kleed. Zo kan men zien hoeveel ongedierte of aangetaste vruchten er in de boom zitten.
Het beste is in de vroege ochtend te kloppen.

Preventief is het aan te bevelen om de aangetaste vruchten (die met de verkurkte slingers) en de afgevallen appels zo spoedig mogelijk op te rapen en te vernietigen. Kippen onder de bomen doen goed werk, ze eten veel ongedierte.

Bepalen schadedrempel.
Om de besmettingsdruk te meten en op die manier het juiste tijdstip te kunnen bepalen voor eventuele chemische bestrijding worden de Rebell® witte kruisvallen aanbevolen.
Deze vallen die met een lijmsoort zijn ingesmeerd hebben door hun speciale zinkwitte kleur (de witte vlakken reflecteren het UV-licht niet) een aantrekkingskracht op de appel- peer en pruimenzaagwespen. Wanneer er meer dan dertig worden geteld is de schadedrempel bereikt en het tijdstip aangebroken om het bestrijdingstijdstip te bepalen.

Bepalen bestrijdingstijdstip.
Het tijdstip voor de bestrijding van de appelzaagwesp luistert erg nauw. Vanaf het uitkomen van de eieren zijn de larven slechts gedurende een korte periode te raken. Daarna vreten ze zich in de appels.
Uit proeven blijkt dat het beste bespuitingsmoment is, zodra de eerste larven uitkomen. Dit tijdstip ligt vaak in de afbloeiperiode. Het bestrijdingstijdstip is zelf goed vast te stellen. Als het ei is afgezet duurt het ongeveer 7 tot 10 dagen tot deze uitkomt.

Een pas gelegd ei is ovaal, doorschijnend en gevuld met een melkwitte substantie. Bij de ontwikkeling van het ei zijn eerst de ogen, dan de drie paar borstpoten en daarna het hele lichaam zichtbaar. Als de eieren dit stadium hebben bereikt duurt het nog 24 uur voor de rupsen te voorschijn komen. Het optimale bestrijdingstijdstip is bereikt.

Gevoelige rassen:

  • Beauty of Bath.
  • Laxton`s  Superb.
  • Yellow Transparant.
  • Zigeunerin.
  • Prinses Noble.
  • Bloeméezoet.
  • Sterappel.
  • Perzikrode zomerappel.
  • Groninger Kroon.
  • Present of Engeland.
Voor een goede herkenning van de zaagwespen zijn foto`s als herkenningsfoto`s afgedrukt. De kruisvallen worden een week voor de bloei opgehangen. Twee à drie stuks per hectare gebruiken. De vallen kunnen gereinigd worden met wasbenzine en opnieuw met lijm worden besmeerd.
levenscyclus
23.05.2011