bongerd groote veen
Bongerd Groote Veen
Frambozenkever
(Bytures tomentosus)
kever

In de maand mei wordt de Frambozenkever weer actief, de plaag van elke frambozenliefhebber.
De kevers, Byturus tomentosus, doen zich te goed aan de prille knoppen, bloemen en bladeren. Naast de schade die hierdoor ontstaat, laten de wijfjes als dank voor de maaltijd de eieren voor hun nageslacht achter. De larven die uit de eieren komen ontwikkelen zich in de vruchtbeginselen van de framboos. Tijdens het smullen van de rijpe frambozen komen we ze weer tegen. Een gruwel voor elke frambozenkweker. 

Herkenning.
De Frambozenkever is de meest voorkomende en bekendste schadeverwekker bij frambozen, bramen en wilde roosachtigen. De kevers behoren tot de familie Byturidae. De kever is circa 3,5 tot 5 mm lang en zijn geelgrijs van kleur en licht behaard met vlakliggende haartjes. De eieren die afgezet worden, 1 ei per bloem, hebben een grootte van ongeveer 1,2 mm en zijn glanzend cremewit en goed waar te nemen. De larven die bij het uitkomen van de eieren verschijnen groeien tot een lengte van 6 tot 8 mm en zijn bleekachtig geel van kleur met een bruine kop.
Levenswijze.
De Frambozenkever overwintert als volwassen kever in de grond. Soms overwinteren ze als larve, vooral in de buurt van de wortels van de bramenstruik. Wanneer de grondtemperatuur de 14°C heeft bereikt en de dagtemperatuur rondom de 20°C schommelt verlaten de kevers hun winterverblijf. Ze bezoeken dan diverse bloeiende planten waaronder ook appel-, pruimen-, kersen-, en aardbeienbloesems. Ze consumeren dan voornamelijk het stuifmeel. Later gaan ze naar de frambozen en bramen en vreten uit de nog gesloten bloemknoppen de bloesems op en doen zich te goed aan jonge blaadjes. De rijpingsvraat die 2 à 3 weken duurt is begonnen. Na deze periode zijn de wijfjes in staat eieren te leggen. Op de bloembodems en bij de pas gezette vruchtjes worden de eitjes gelegd waaruit de bekende “wormpjes” komen. Later als de wormpjes volwassen zijn geworden gaan ze zich verpoppen in schors, spleten van steunpalen of in de grond. De verpopping vindt vrij spoedig plaats en de Frambozenkever overwintert weer in de grond. De eiafzetting begint wanneer de planten beginnen te bloeien waarbij het wijfje 100 tot 120 eieren kan leggen. Kort daarna sterft de kever, er is dus maar één generatie per jaar. Na een dag of 10 komen de larven uit en afhankelijk van de weersomstandigheden verlaten ze, 35 tot 45 dagen later, de oogstrijpe vruchten om zich te gaan verpoppen.

levenscyclus

Schade.
De Frambooskever veroorzaakt zowel als larve als volwassen kever schade aan frambozen en bramen. De kever vreet aan de nog gesloten bloemknoppen en holt ze helemaal uit. Bij bloemen die al open zijn worden de stamper en de meeldraden beschadigd. Ook de jonge blaadjes worden aangevreten en beschadigd. De uitgekomen larven vreten eerst aan de vruchtbodem, later aan de jonge vruchtjes. De vruchtjes gaan vervormen en worden inwendig bruin.

Wanneer bestrijden.
Korte tijd voor de bloei zal gecontroleerd moeten worden op vraat van de kever aan knoppen en blaadjes. De controle op aanwezigheid van de kever kan ook worden vastgesteld door aan de takken te schudden. De kever laat gemakkelijk los tijdens het schudden en is gemakkelijk herkenbaar aan zijn kleur en vorm.

Bestrijding.
Kippen.
Zeer effectief is uw kippen tussen de frambozenstruiken te laten lopen. De overwintering geschiedt als volwassen kever in de grond en zijn een gemakkelijke prooi voor de kippen temeer omdat de kever zich maar ruim een centimeter in de grond verbergt.
Schudmethode.
Wat ook goed werkt is de schudmethode. Schud de toppen met bloemknoppen boven een emmer die gedeeltelijk gevuld is met water. Op deze manier vangt men de kevers. Pas dit toe in de maand mei tot begin juni. Verricht deze schudmethode wel in de vroege ochtend of in de avonduren, de kevers zijn dan traag in hun reactie vermogen. Overdag reageren de kevers zeer snel op de schudbewegingen en laten zich direct op de grond vallen. Heet water er over zorgt er voor dat de kevers gedood worden.
Gewasbescherming.
Een derde manier is een bespuiting met een gewasbeschermingsmiddel uitvoeren. De bespuiting kan uitgevoerd worden met de middelen Decis vloeibaar of Pyrethrum vloeibaar. Deze vrij “zachte” bestrijdingsmiddelen, zijn zonder Bewijs van Vakbekwaamheid (z.g. spuitlicentie) verkrijgbaar bij de groenwinkels. Lees wel eerst, zeer zorgvuldig, de gebruiksaanwijzing. Decis vloeibaar is werkzaam tegen een reeks van insecten. Het middel werkt als contact- en maaggif. Het werkt niet systemisch, heeft geen dampwerking en dringt niet snel in het blad door. Wel penetreert het in de waslaag. De nawerking op plantmateriaal is lang. Het middel is zacht voor het gewas en slecht voor de natuurlijke bestrijders.
Pyrethrum vloeibaar bestrijdt een groot aantal insecten. Het product bevat plantaardige pyrethrinen. Deze werkzame stof wordt bereid uit een in Afrika geteelde margriet (Pyrethrum). Pyrethrum is een contact bestrijdingsmiddel, het geen wil zeggen dat het middel ook daadwerkelijk de kevers moet raken om ze te verdelgen. Als het middel is opgedroogd werkt het niet meer. Ook hier, net als bij de schudmethode, in de vroege ochtend of in de avonduren een bespuiting uitvoeren. Op deze tijdstippen droogt de spuitvloeistof minder snel op.

 

18.06.2011